Το Σύστημα Υγείας υπό το πρίσμα ενός Καθηγητή

Συνέντευξη του Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας Αναστάσιου Θ. Καλοφούτη στο clnewsblog «Υγεία και Ενημέρωση» και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Λάμπρου

pharmak6

Ο κος Αναστάσιος Θ. Καλοφούτης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό στο αντικείμενο της Βιοχημείας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών συγγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συγγράψει και μεταφράσει εκπαιδευτικά βιβλία πάνω στο αντικείμενό του. Αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων, Προεδρεύει του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο κος Καλοφούτης μας δίνει την οπτική του πάνω στο ΕΣΥ και μας αποκαλύπτει ότι παρόλο την οικονομική κρίση υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Ερώτηση: Κα. Καθηγητά ποια είναι η γνώμη σας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ιατρική περίθαλψη του Έλληνα πολίτη;

Απάντηση: Η υγειονομική περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού εδώ και περίπου 25 χρόνια καλύπτεται από το Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Η δομική και λειτουργική εικόνα του Συστήματος, εκτός του Υπουργείου Υγείας ως κεντρικού οργάνου, απαρτίζεται από κεντρικές και περιφερειακές υγειονομικές διοικήσεις, που βρίσκονται στα κατά περιοχή Νοσηλευτικά Ιδρύματα και περιφερειακές μονάδες, μικρές ή μεγαλύτερες. Αυτές έχουν δημιουργηθεί αναλόγως του πληθυσμό της κάθε περιοχής και στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας υπηρετούν Ιατροί και ενδεχομένως Βιολόγοι, Φαρμακοποιοί, Φυσίατροι, Οδοντίατροι  κλπ.

Ερώτηση: Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι συνθήκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών σήμερα;

Απάντηση: Σήμερα το όλο σύστημα μπορεί να λεχθεί ότι  λειτουργεί  ικανοποιητικά και παρέχει ουσιαστική τόσο πρωτοβάθμια (Κέντρα Υγείας) όσο και τριτοβάθμια (Νοσηλευτικά Ιδρύματα) περίθαλψη. Όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ιδανικές για την λειτουργία τους.

Ερώτηση: Έχετε διαπιστώσει σημαντικές μεταβολές κατά την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενδεχομένως και κάποια βελτίωση στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών;

Απάντηση: Η πορεία του Υγειονομικού Συστήματος για την περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε ότι η βελτίωση του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι υπηρετούντες ιατροί έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν σήμερα, με τελευταίας τεχνολογικής εξέλιξης ιατρικό εξοπλισμό που επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να επιτελεί καλύτερα το έργο του. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα συναγωνίζονται σε ιατρικό εξοπλισμό τα καλύτερα Ευρωπαϊκά.

Ερώτηση: Σε τι επίπεδο κατατάσσετε το ιατρικό δυναμικό της χώρας μας αλλά και τον εξοπλισμό των χώρων της ιατρικής περίθαλψης;

Απάντηση: Είναι μία παγκόσμια αποδοχή ότι το ιατρικό προσωπικό που παρέχει την περίθαλψη στο ελληνικό πληθυσμό είναι υψηλοτάτου επιπέδου. Οι γνώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ισάξιες των Ευρωπαϊκών συναδέλφων τους και τα Νοσοκομεία παρέχουν, πλειν ελαχίστων εξαιρέσεων, σημαντική βοήθεια προς τον ασθενή απαλύνοντας τον πόνο του και το πρόβλημά του μέσω της προσπάθειας του προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές κλπ).

Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για τα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας και την εξυπηρέτηση του πολίτη σε αυτές τις Μονάδες.

Απάντηση: Το σύστημα Υγείας που εφαρμόζεται στη ελληνική επικράτεια ανέπτυξε στην περιφέρεια τα ‘Κέντρα Υγείας’ τα οποία εξυπηρετούν τον πολίτη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα Κέντρα έχουν στελέχωση επιστημόνων αναλόγως της  πληθυσμιακής εικόνας της περιοχής. Έχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και μερικά έχουν και 2-3 κλίνες για πρωτοβάθμια περίθαλψη, με εργαστηριακή κάλυψη, για ολιγοήμερη νοσηλεία.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια;

Απάντηση: Η ανταπόκριση αλλά και η σχετική ικανοποίηση του πολίτη είναι θετική είτε ζει στην περιφέρεια είτε στις μεγάλες πόλεις. Νιώθει μεγάλου βαθμού ασφάλεια για τα προβλήματα της υγείας του. Η περιφέρεια στα δύσκολα προβλήματα Υγείας έχει την δυνατότητα μεταφοράς στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα και υπάρχει άρτιο δίκτυο μεταφοράς (ΕΚΑΒ) με ασθενοφόρα, ελικόπτερα κλπ., όπου κεντρικά υπάρχει πλήρης ανάπτυξη με όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο ρόλος και η συμβολή της Πολιτείας στη βελτίωση της Υγείας του Έλληνα πολίτη;

Απάντηση: Πρέπει να καταγραφεί ότι η Πολιτεία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες με πολλά χρήματα κατά καιρούς για την βελτίωση του Συστήματος. Προσπαθεί να καλύψει κενά ιατρικού δυναμικού, τεχνικού εξοπλισμού αλλά και φαρμακευτικής κάλυψης (ΕΟΠΥΥ). Ο πολίτης έχει την φαρμακευτική κάλυψη καταβάλλοντας μικρό ποσό της αξίας του φαρμάκου μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία τώρα υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ. Στις ενδεχομένως μικρές ελλείψεις που παρατηρούνται στη φαρμακευτική κάλυψη εμπλέκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω χαμηλής τιμής στην αξία του φαρμάκου οι οποίες τα εξάγουν σε μεγάλες ποσότητες με καλύτερη τιμή. Η πολιτεία πάντα προσπαθεί να επιλύει τέτοια προβλήματα μέσω ειδικών φορέων και επιτροπών.

Ερώτηση: Κε Καθηγητά ποιά είναι η τελική σας άποψη για το ΕΣΥ και τι προοπτικές υπάρχουν;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι το Σύστημα Υγείας έχει αρκετές λειτουργικές ελλείψεις στις οποίες η Πολιτεία πρέπει να στρέψει την προσοχή της. Η επιστημονική στελέχωση είναι αξιόλογη παρόλο ότι η οικονομική κρίση αποτελεί τροχοπέδη και θα έλεγα με αύξουσα παρουσία του ιδιωτικού φορέα στην Υγεία του Έλληνα πολίτη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: