«Βομβαρδισμός» με κύτταρα από βακτήρια για την καταπολέμηση του καρκίνου!

Cancer_Stem_Cells

Οι επιστήμονες δεν σταματάνε ποτέ να προσπαθούν να βρουν το φάρμακο που θα νικήσει τον καρκίνο. Δοκιμάζουν τα πάντα, οποιαδήποτε μέθοδο μπορεί να έχει έστω και το παραμικρό αποτέλεσμα. Πρόσφατα, επιστήμονες από την Αυστραλία δοκίμασαν να βομβαρδίσουν καρκινικά κύτταρα με άλλα κύτταρα από βακτήρια. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά και οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν καλά, ενώ η τοξικότητα που εμφανίζεται με τις χημειοθεραπείες, με τη μέθοδο αυτή, ήταν χαμηλή.

Οι ερευνητές δρ. Χιμάνσου Μπραμπχατ και δρ Τζένιφερ Μακντάιαρμιντ, διαπίστωσαν ότι με τη νέα αυτή μέθοδο τα κύτταρα από τα βακτήρια (που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα), μπορούν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους όγκους και ενδεχομένως με μεγαλύτερη από την χημειοθεραπεία, αποτελεσματικότητα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τον καρκίνο, κεντρικό θέμα του οποίου ήταν “οι μοριακές τεχνικές θεραπείας του καρκίνου”.

Στα θετικά της νέας αυτής μορφής καταπολέμησης του καρκίνου (που επαναλαμβάνουμε βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο), είναι ότι με τις κατάλληλες προσθήκες στα κύτταρα των βακτηρίων- φαρμάκων, θα μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν διάφορες μορφές καρκινικών όγκων, αλλά και να προσαρμοστούν στο γενετικό υπόβαθρο του κάθε ασθενούς, ατομικά.

Η διαδικασία μοιάζει σχετικά απλή. Οι ερευνητές παίρνουν κυτταρική μεμβράνη από την επιφάνεια μεταλλαγμένων βακτηρίων και την “γεμίζουν” με ουσίες από αντικαρκινικά φάρμακα. Στη συνέχεια τοποθετούν τα κατάλληλα αντισώματα επάνω στη μεμβράνη με αποτέλεσμα όταν το “φάρμακο” μπει στον οργανισμό, να επικαθήσει ακριβώς στο καρκινικό κύτταρο και όχι σε κάποιο υγιές.

Μόλις το καρκινικό κύτταρο αντιληφθεί την ύπαρξη του κυττάρου- φαρμάκου που έχει κολλήσει πάνω του, το εγκλωβίζει μέσα του. Τότε όμως το κύτταρο- φάρμακο βρίσκεται μέσα στον πυρήνα του καρκινικού κυττάρου και απελευθερώνει από τη μεμβράνη του τις αντικαρκινικές χημικές ουσίες που του έχουν εμφυτευτεί από πριν.

Το σημαντικό είναι πως ο κύτταρο- φάρμακο έχει απειροελάχιστες διαστάσεις (είναι σε διάμετρο 200 φορές μικρότερο από τη διάμετρο μιας τρίχας). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταλήγει στο ήπαρ, στο έντερο, ή στο δέρμα (όπως η χημειοθεραπεία) και άρα να μην έχει τοξικές παρενέργειες.

Και εάν αναρωτιέστε από που πηγάζει η σχετική αισιοδοξία των ερευνητών, σας λέμε ότι είχαν προηγηθεί δοκιμές σε πειραματόζωα με θετική ανταπόκριση, ενώ το ίδιο συνέβη και σε καρκινοπαθείς ανθρώπους που δοκίμασαν τη νέα αυτή μέθοδο. Συγκεκριμένα από τους 28 συνολικά καρκινοπαθείς (με βαριάς μορφής καρκίνου) που χορηγήθηκε το κύτταρο- φάρμακο, η κατάσταση των 10 σταθεροποιήθηκε μέσα σε 6 εβδομάδες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μοναδική παρενέργεια που παρουσιάστηκε σε κάποιους από τους ανθρώπους, ήταν ότι ανέβασαν λίγο πυρετό. Η μελέτη σύντομα θα μπει στη δεύτερη της φάση (φάση 2) και το φάρμακο θα χορηγηθεί σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.

Πηγή: iatropedia

Advertisements

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: