Επαναστατική θεραπεία με παιχνίδια σε οθόνες αφής!

Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ανέπτυξαν νέα τεχνολογία στη φυσικοθεραπεία για παιδιά με κινητικά προβλήματα

kid-playing-on-nabi-2-tablet

Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν μια σειρά από ηλεκτρονικά παιχνίδια touch screen για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών τα οποία πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα στα άνω άκρα. Σκοπός της σειράς είναι η άσκηση φυσικοθεραπείας από τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού. Οι ασκήσεις θα έχουν τη μορφή βιντεοπαιχνιδιού και τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν σε οποιαδήποτε συσκευή με οθόνη αφής.

texas

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, με επικεφαλής την κα. Φίλλια Μακεδών, πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, δημιούργησαν  τα θεραπευτικά αυτά παιχνίδια. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ  χρηματοδοτείται με 800.000 δολάρια από το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και γίνεται σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου». Τα παιχνίδια θα μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε Tablet ή Smartphone και θα βοηθούν στην εξάσκηση συγκεκριμένων κινητικών δεξιοτήτων.

kid-using-kindle-fire

Η κα. Μ.Κ. είναι μητέρα ενός κοριτσιού 7 ετών που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση με προβλήματα στα άνω άκρα. Όπως μας εξηγεί «…σε ένα τόσο μικρό παιδί οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας που προτείνουν οι ειδικοί για το σπίτι είναι βαρετές με αποτέλεσμα να μη γίνονται σωστά μέχρι την επόμενη επίσκεψη…». Μία άλλη μητέρα, η κα Κ.Ν., μας μίλησε για τα  κινητικά προβλήματα του 5χρονου γιού της και μας εξέφρασε την άποψή της για τη νέα θεραπεία «…σίγουρα η ιδέα μιας σειράς ασκήσεων μέσω βιντεοπαιχνιδιών θα βοηθούσε καθώς θα ήταν πιο διασκεδαστική και κατ΄ επέκταση πιο αποτελεσματική…».

hosp

Η σχεδίαση των παιχνιδιών έγινε με την καθοδήγηση ειδικών από το Νοσοκομείο Cook Children ‘s Hospital στο Τέξας, οι οποίοι κατέληξαν σε 12 διαφορετικά σενάρια βιντεογκέιμ, όπως παιχνίδια όπου το παιδί πρέπει να μαζέψει τα μπαλόνια σε ένα σημείο της οθόνης ή να καθοδηγήσει ένα αντικείμενο μέσα σε ένα λαβύρινθο. Τα παιχνίδια θα μπορούν επιπλέον να περιορίζουν το χρόνο εξέτασης και παράλληλα θα παρακολουθούν το παιδί καθώς παίζει στο σπίτι, ώστε να συντάσσουν μια συνοπτική αναφορά για τον φυσικοθεραπευτή που το κουράρει. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό,  οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν ειδικό λογισμικό που καταγράφει παραμέτρους όπως η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται το παιδί, το σκορ που πετυχαίνει, αλλά και πόσες και ποιες ώρες παίζει.

imagesCA64E2MN

Στόχος επίσης είναι το λογισμικό να μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι πληροφορίες θα προέρχονται από μία ασύρματη συσκευή σε μορφή κορδέλας και θα φοριέται στο κεφάλι. Η συσκευή θα χρησιμοποιεί μία τεχνολογία που ονομάζεται λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου, ανεπτυγμένη από τον Γιώργο Αλεξανδράκη, Επίκουρο Καθηγητή Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, για να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ποιες περιοχές του εγκεφάλου είναι ενεργοποιημένες.

121205_kids_tablets_lg

Όλα αυτά τα δεδομένα θα αποστέλλονται σε έναν σέρβερ όπου, με την επεξεργασία τους, αλγόριθμοι θα δημιουργούν αυτόματα μια συνοπτική αναφορά για τον φυσικοθεραπευτή. Έτσι ο ειδικός, στην επόμενη επίσκεψη, θα έχει αμέσως εικόνα για το πόσο ασχολούνταν το παιδί καθημερινά με το παιχνίδι, σε ποιες συνθήκες έδειχνε τη μεγαλύτερη προσήλωση και κυρίως για το αν παρουσιάζει ή όχι βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη.

imagesCAMA6CCL

Έτσι ο φυσικοθεραπευτής θα μπορεί να επιλέξει πιο γρήγορα, όχι μόνο ποιες ασκήσεις θα κάνει το παιδί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, αλλά και ποιο παιχνίδι θα πρέπει να παίξει μέχρι την επόμενη φορά  και σε ποιο επίπεδο δυσκολίας.

Related Links:

https://clnewsblog.wordpress.com/analysi/

http://gamingandbranding.blogspot.gr/2011/09/tablet-therapy-touchscreen-games.html

http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2012/04/play/touchscreen-therapy

http://www.massdevice.com/blogs/massdevice/cerebral-palsy-therapy-kids-table-sized-touchscreen

http://www.medgadget.com/2010/11/touchscreen_gaming_for_cerebral_palsy_rehab.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: