Εγκεφαλική Παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μία από τις πιο σοβαρές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που συνήθως διαγιγνώσκεται στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Οι διεθνείς στατιστικές αναφέρουν συχνότητα εμφάνισης σε ποσοστά 1,2-2‰ επί των ζώντων γεννήσεων και υπολογίζεται ότι ακόμα γεννιόνται στην Ελλάδα 100-120 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κάθε χρόνο. Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διαταραχή κυρίως στις κινητικές λειτουργίες του σώματος. Οφείλεται σε βλάβη ή ατελή ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν, ελέγχουν και συντονίζουν τις κινήσεις και την ισορροπία του σώματος. Η βαρύτητα της κατάστασης διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Μερικοί έχουν πολύ ελαφριές κινητικές δυσκολίες και δεν παρουσιάζουν έκδηλη αναπηρία. Άλλοι όμως, έχουν πολύ πιο σοβαρά κινητικά προβλήματα, στη βάδιση, στην ισορροπία, στην ομιλία, ενώ μερικοί γίνονται απόλυτα εξαρτημένοι. Ανάλογα με την νευρολογική βλάβη μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά συνοδά συμπτώματα (επιληψία, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου-ομιλίας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και άλλα).

Cerebral-Palsy-Birth-Injury[1]

Εμφανίζεται με συχνότητα 1-2,5/1.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άτομα πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση. Αν και τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι παλιά, θα περίμενε κανείς σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας, αλλά και την καλύτερη περίθαλψη των εγκύων και των νεογνών η συχνότητα εμφάνισης της νόσου να είναι σημαντικά χαμηλότερη. Αντίθετα, τα ποσοστά παραμένουν σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα, διότι λόγω της βελτίωσης της περίθαλψης της εγκύου και του νεογνού διατηρούνται στη ζωή περισσότερα παιδιά, τα οποία λίγα χρόνια πριν θα είχαν καταλήξει.

Timocco3[1]

Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 10.000 νέα περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης. Η νόσος οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της εγκύου, επιπλοκές στη γέννα ή τραυματισμό στο κεφάλι. Επειδή η βλάβη στον εγκέφαλο προκαλεί, μεταξύ άλλων, αδυναμία ελέγχου των μυών, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να αποκατασταθούν οι μηχανισμοί κίνησης. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως τα θεραπευτικά παιχνίδια θα αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται οι φυσικοθεραπείες τον 21ο αιώνα. Μάλιστα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ανάλογα βίντεογκέιμ για ενηλίκους. Αυτά τα παιχνίδια θα προορίζονται είτε για άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, είτε για ανθρώπους που απέκτησαν κινητικά προβλήματα έπειτα από εγκεφαλικό.

Related Link:

https://clnewsblog.wordpress.com/2013/03/31/breakthrough-treatment-with-games-in-touch-screen/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: