Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

diabetes2-stress

Το χρόνιο στρες είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία, εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 7.000 άνδρες, που πήραν μέρος σε μια μακροχρόνια πληθυσμιακή μελέτη. Στην αρχή της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο, ενώ το 15.5% από αυτούς ανέφερε ότι αντιμετώπιζε χρόνιο στρες που σχετίζεται με τις συνθήκες στο χώρο εργασίας ή το σπίτι.

Στα 35 χρόνια παρακολούθησης της μελέτης, περίπου 900 άνδρες εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2 και οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων άγχους και το μεταβολικό προφίλ των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, οι άνδρες με χρόνιο στρες βρέθηκαν να έχουν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους άνδρες με περιοδικό ή καθόλου στρες, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η κοινωνικό-οικονομική κατάσταση.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το άγχος μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία και τονίζουν ότι στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης και διαχείρισης του στρες στη ζωή μας, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτό.

Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

Related Link

 Διαβάστε επίσης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: