Χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

b96d61dc1dd4e60b2d0f6a7067001ac7

Μια νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ώστε να υπάρξουν πρόοδοι στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η επιληψία, ανακοίνωσαν επισήμως οι ΗΠΑ δια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο με την ονομασία BRAIN (Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies – Έρευνα Εγκεφάλου Μέσω Προωθημένων Καινοτομικών Νευροτεχνολογιών) θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών φορέων και, σε πρώτη φάση, θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος με 100 εκατ. δολάρια, ποσό που πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο. Η πρωτοβουλία ακολουθεί τη λογική παλαιότερων ανάλογων σχεδίων, όπως αυτό για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος (Human Genome Project), που έδωσε σημαντική ώθηση στη γενετική και βιοϊατρική έρευνα. Κάτι ανάλογο ελπίζεται ότι θα γίνει πλέον με τον εγκέφαλο.

Για «ένα πελώριο μυστήριο που περιμένει να αποκαλυφθεί», έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στο Λευκό Οίκο. «Ως άνθρωποι μπορούμε να εντοπίσουμε γαλαξίες σε απόσταση ετών φωτός, μπορούμε να μελετήσουμε σωματίδια μικρότερα και από το άτομο, αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκλειδώσει το μυστήριο της ύλης βάρους 1,3 κιλών που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια μας», όπως ανέφερε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το BBC.

Το σχέδιο BRAIN θα ξεκινήσει το 2014 και σε αυτό θα εμπλακούν οι σημαντικότεροι ερευνητικοί φορείς των ΗΠΑ, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) που θα έχουν και το συντονισμό, η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου που είχε βάλει τα θεμέλια του παγκόσμιου Ίντερνετ πριν μερικές δεκαετίες και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).

Πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: