Ποντίκια με εμφυτευμένα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα έγιναν πιο έξυπνα

164232_391236047649905_2048326954_n

Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία κι όμως συνέβη στα αλήθεια!

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια “South Florida”,  “Rochester – New York” και “California” της Αμερικής κατάφεραν να κάνουν πιο έξυπνα μερικά ποντίκια εμφυτεύοντάς τους ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς σκοπός της μελέτης είναι η

κατανόηση και η αντιμετώπιση ασθενειών σχετιζόμενες με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα πειράματα έδειξαν πως τα συγκεκριμένα ζώα ήταν στη συνέχεια πιο γρήγορα και πιο ικανά από τα υπόλοιπα ποντίκια στο να θυμούνται, να μαθαίνουν και να λύνουν προβλήματα, όπως να βρίσκουν την έξοδο από ένα λαβύρινθο.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Cell Stem Sell”, σύμφωνα με το “Science”, εισήγαν στα νεογέννητα ποντίκια ανθρώπινα αστροκύτταρα, μια μορφή βοηθητικών εγκεφαλικών κυττάρων.

Η μελέτη δείχνει πως τα -κάπως υποτιμημένα έως σήμερα- αστροκύτταρα, που αποτελούν μέρος των νευρογλοιακών κυττάρων, όταν μεγάλωσαν σε μέγεθος και έγιναν πιο πολύπλοκα σε κάποια φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου. Τα αστροκύτταρα (που είναι μεγαλύτερα στον άνθρωπο από ό,τι στα άλλα είδη ζώων) βοηθούν στη διασύνδεση των νεύρων μεταξύ τους και συνεπώς στην μετάδοση των μηνυμάτων στον εγκέφαλο.

Περισσότερα και μεγαλύτερα αστροκύτταρα, με πιο πολλές νευρικές συνδέσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοήθησαν τους ανθρώπους να επεξεργάζονται πιο πολύπλοκα σήματα-ερεθίσματα στον εγκέφαλό τους. Η μελέτη με τα πειραματόζωα έγινε ακριβώς για να ελεγχθεί η παραπάνω θεωρία και πράγματι φαίνεται πως την επιβεβαίωσε για πρώτη φορά.

Source

Read also

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: