Απάντηση της Υφυπουργού Υγείας, κας. Φωτεινής Σκοπούλη, μετά την επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Γενικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών

skopouli-fotini-660

“Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την κατάσταση και τις εξελίξεις στο Τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αποτέλεσε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα στον τομέα της Υγείας και συνεχίζει, παρ΄όλες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και στο πλαίσιο που θέτουν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, να αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας και δική μου προσωπικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες του Υπουργείου, περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποασυλοποίησης των χρονίων ασθενών, την οριστική κατάργηση των ασυλικών τμημάτων των υφιστάμενων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και το μετασχηματισμό τους σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές, οι οποίες συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, δεν αποτελούν για εμάς απλές διοικητικές πράξεις, αλλά χρειάζεται να πλαισιωθούν και να υποστηριχθούν από μια σειρά συνοδευτικών δράσεων, προκειμένου να θεμελιωθούν σε στέρεες βάσεις.

Για τη διασφάλιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταρτίσθηκε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το ΨΥΧΑΡΓΩΣ, μέσω του οποίου σταδιακά υλοποιούνται οι αναπτυξιακές δράσεις που αφορούν τις  Ψυχιατρικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία, τις κοινοτικές στεγαστικές δομές, τις κοινοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, παράλληλα με τις  ενέργειες κατάρτισης-εκπαίδευσης προσωπικού του τομέα ψυχικής υγείας, της επαγγελματικής επανένταξης (υποστήριξη ΚΟΙΣΠΕ) και της ευαισθητοποίησης-του κοινού για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Εμείς, το Υπουργείο Υγείας, θεωρεί και πιστεύει ότι οι λήπτες των υπηρεσιών των δομών Ψυχικής Υγείας, έχουν φωνή την οποία διαρκώς ακούμε και αντιλαμβανόμαστε ως ανεξάρτητη και αυτόνομη”.

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση του Υπουργού Υγείας για τον υπέρογκο αριθμό αξονικών τομογραφιών

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση (AHEPA) για την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της

Advertisements

3 Responses

  1. I hope your Greek public are more sensitive to mental health issues than most Americans are. There is a ground swell of acceptance of and interest in autism spectrum disorders. I’m very grateful for that, but it’s lacking work or psychiatrist, for adults with autism. My son with autism and comorbid psychizoaffective disorder as an adult can’t find a doctor familiar with autism. There is support for de-institutionalizing the mentally ill, putting them in supervised group homes, etc. But there is also a huge “Not in my backyard” mentality. I wish you well, Janet

  2. Δημήτρη συμφωνώ.Καλά θα κάνουνε να κάνουνε έργα και να αφήσουν τις δηλώσεις για αργότερα…

  3. Το λέει λες και τα έστησε όλα η ίδια… Αυτή έλεγε τις προάλλες ότι δεν ξέρει τι να κάνει στο Υπουργείο Υγείας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: