Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης «Άσκηση και Υγεία»

patoylis

Για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την Πρόληψη πολλών νοσημάτων που μπορούν να αποφευχθούν μέσα από την άσκηση μίλησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης, στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο «Άσκηση και Υγεία» του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και πολλά άλλα νοσήματα είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την κινητικότητα και την άσκηση. Στη μάστιγα της οστεοπόρωσης, η άσκηση αντιστρέφει την απώλεια οστικής μάζας κατά 1% κάθε χρόνο και μειώνει το βαθμό επικινδυνότητας καταγμάτων. Παράλληλα, αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα του σκελετού στην αρθρίτιδα, την οσφυαλγία και σε άλλα ορθοπαιδικά προβλήματα.

Πλήθος επιδημιολογικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των νοσημάτων της ενήλικης ζωής και της παιδικής παχυσαρκίας σε όλους τους παράγοντες κινδύνου της καρδιάς, της υπέρταση, της υπερλιπιδαιμίας και του διαβήτη. Και είναι γεγονός ότι η ποιότητα και η ποσότητα της ζωής μας προσδιορίζεται και περιορίζεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό από αυτή τη σχέση, τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης.

19_04_2013_askisi_kai_ygeia3_lg_lg

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποιεί συχνά εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την σπουδαιότητα της σωματικής άσκηση στη διατήρηση της Υγείας του πολίτη, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο ευαισθητοποίησης των ίδιων των γιατρών μελών του προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί για τη σωματική υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με αυτές αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η γυμναστική μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος κατά 50%, βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης επηρεάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνει έτσι την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Παράλληλα, ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι η άσκηση, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά και την επικινδυνότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 30-40% και καρκίνου του μαστού κατά 20-30%.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά και στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η τακτική άσκηση σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που αυτή συνεπάγεται.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χριστίνα Λάμπρου

Διαβάστε επίσης:

Ιατρικά Συνέδρια Απριλίου – Μαΐου 2013

Επιστημονικά Συνέδρια 2013 – Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (IBRE)

Υπουργείο Υγείας: Τέλος η παρανομία στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου

Complain Letter for Public Health to the Greek Government by 121 Academics and Practitioners

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: