Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας – 29 Απριλίου 2013

474621_anosologia2013

Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου με στόχο να ενημερώσει για το σημαντικό ρόλο που κατέχει η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου σε συνεργασία με την EFIS (European Federation of Immunological Societies), έχει σκοπό να ενωθεί και να δυναμώσει η φωνή όλων των Ανοσολόγων του κόσμου προς το ευρύ κοινό, ώστε να προβληθεί η δυναμική που ασκεί η επιστήμη της Ανοσολογίας στην δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η επαγρύπνηση για την διατήρηση της επάρκειας του ανοσιακού συστήματος.

Η Ανοσολογία είναι θεμελιώδης κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Σοβαρές λοιμώξεις, καρκίνος, συστηματικά ρευματικά νοσήματα και αλλεργίες προκύπτουν από ανεπάρκεια της άμυνας του οργανισμού ή αδυναμία επιτυχούς χειρισμού των καθημερινών βλαπτικών αιτίων που αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα. Οι εμβολιασμοί αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη, λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων. Η μεταμόσχευση έγινε πραγματικότητα καθώς κατανοήθηκε η λειτουργία του ανοσιακού συστήματος που οδηγεί σε απόρριψη τα ξένα κύτταρα και με ποιους χειρισμούς καταστέλλεται η αντίδραση αυτή. Η Ελλάδα ενώνει και πάλι την φωνή της, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σ’ αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης του ευρέος κοινού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για το ρόλο της ανοσολογίας στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, ένα ρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητός και γνωστός από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε τα ενημερωτικά έντυπα της  Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας (ΕΕΑ):

Ανοσιακό σύστημα

DOI-1-1.pdf

Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας:

http://www.helsim.gr/

Related Links (in English):

http://www.dayofimmunology.org/

http://www.dayofimmunology.org.au/Home/

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας – 25 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας – 24 Απριλίου 2013

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών – 22 έως 27 Απριλίου 2013

Με την παρουσίαση ερευνητικών στοιχείων ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών

Advertisements

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: