Πόσο στοιχίζει στην Ελλάδα το τεστ αίματος που έσωσε την Angelina Jolie

8622288__413126c

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός και αφύπνισε πολλές γυναίκες. Η Αντζελίνα Τζολί, έκανε προληπτική μαστεκτομή (προφυλακτική αμφοτερόπλευρη ματεκτομή) προκειμένου να μην παρουσιάσει καρκίνο του μαστού. Τι την οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Πως οι γιατροί κατάλαβαν ότι η σύζυγος του Μπραντ Πιτ, θα κινδύνευε από καρκίνο σε λίγα χρόνια; Ποιο τεστ της έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή και την έβγαλε από περιπέτειες; Γίνεται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο τεστ και πόσο στοιχίζει;

Στις γυναίκες που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, γίνεται ένα απλό αιματολογικό τεστ, το οποίο κατά την ανάλυση του οι γιατροί βρίσκουν εάν η γυναίκα έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού. Το τεστ ανιχνεύει εάν είναι φορείς του γονιδίου BRCA1 και BRCA2.

Το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ γίνεται στο ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος”. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και από τους ιδιώτες γιατρούς που παρακολουθούν μια γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση το τεστ αναλύεται από εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρία και τα αποτελέσματα αποστέλνονται στον ιατρό.

Το κόστος κυμαίνεται για το πρώτο μέλος της οικογένειας περίπου στα 2500 με 3000 ευρώ. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο τεστ όχι αιματολογικό αλλά με το σάλιο, με πολύ φθηνότερη τιμή (κοντά στα 200 – 300 ευρώ) το οποίο όμως δεν ανιχνεύει στο 100% τα γονίδια υψηλού κινδύνου, αλλά περίπου στο 70%. Η ασθενής για το τεστ αυτό ενημερώνεται πριν το κάνει, από τον ιατρό της έτσι ώστε να γνωρίζει ότι ναι μεν ανιχνεύει, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το αιματολογικό τεστ.

Οι γυναίκες που καλό να είναι να κάνουν το τεστ αυτό θα πρέπει να έχουν ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, για παράδειγμα κάποια συγγενής τους (1ου βαθμού, ή 2ου βαθμού) να έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία.

Η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί που έχασε τη μητέρα της από καρκίνο στο στήθος σε ηλικία 56 ετών είναι χαρακτηριστική. Για τον λόγο αυτό η Τζολί έκανε συνέχεια εξετάσεις και κυρίως δεν περνούσε μήνας που να μην κάνει αυτοεξέταση και ψηλάφηση του στήθους της.

Πηγή

Similar Links:

http://www.guardian.co.uk/society/2013/may/15/angelina-jolie-mastectomy-doctor-blog

http://www.npr.org/blogs/health/2013/05/15/184166941/angelina-jolies-mastectomy-decision-and-weighing-cancer-risks

http://www.foxnews.com/health/2013/05/15/angelina-jolies-surgery-what-need-to-know-about-breast-reconstruction/

Read also:

French Carmat gets approval to test artificial heart in four countries

Scientists Discover a Brain Region That Controls Aging

Advertisements

3 Responses

  1. I don’t understand any Greek, but with the photo I imagine your post must be about Angelina’s revealing the news about her double mastectomy. I thank you for writing about her.. I am so thankful to her for making her personal experience very public. Efkharisto (?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: