Πώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν επηρεάσει το ιατρικό επάγγελμα

StyleFinalWoodLines

Μεγάλη αύξηση έχουν σημειώσει τα ποσοστά χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social media) από τους γιατρούς για επαγγελματικούς σκοπούς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις καταγραφές που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρία Creation Healthcare.

Με αφορμή την παρουσίασή του στο συνέδριο “#opnHealth hosts TEDxNijmegen” που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο Daniel Ghinn, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Creation Healthcare κάνει μια αναδρομή μέσω βίντεο, στο πως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης επηρέασαν το επάγγελμα του γιατρού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσημα η αρχή έγινε το 1998 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εταιρία Doctors.net.uk ξεκίνησε να παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε γιατρούς. Η ίδια ύστερα από μερικά χρόνια κατέληξε στο αποτελέσει το μεγαλύτερο και κλειστό δίκτυο της χώρας για γιατρούς. Έκτοτε παρατηρήθηκε η ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων σε όλο τον κόσμο, τα οποία επί το πλείστον περιορίζονταν σε κρατικό επίπεδο. Η βασικότερη υπηρεσία που παρείχαν είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε φόρουμ συζητήσεων.

Μερικά χρόνια αργότερα, το επιστημονικό έντυπο British Medical Journal επιχείρησε να εξελίξει την ιδέα δημιουργώντας το δίκτυο doc2doc, το οποίο ήταν το πρώτο που περιελάμβανε ένα επιπλέον ανοικτό φόρουμ με τις συζητήσεις να προβάλλονται δημοσίως. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί που δεν είναι μέλη του doc2doc, μπορούν να εντοπίσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως αυτήν της Google.

Ξεκίνησαν έτσι να χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας και πλατφόρμες ενημέρωσης όπως το Wikipedia, κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, καθώς και ιστολόγια (blogs). Το Twitter συγκεκριμένα, αποτελεί πλέον μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες από τους γιατρούς, οι οποίοι ξεκίνησαν συζητήσεις σε #hushtags (ανοικτά κανάλια συζητήσεων με συγκεκριμένο θέμα), όπως το #meded στο οποίο προβάλλονται ιδέες για την ιατρική εκπαίδευση. Επιπλέον, σύμφωνα με την Creation Healthcare, ένα από τα συχνότερα θέματα συζήτησης αποτελεί ο διαβήτης, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 235% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο από το 2011 μέχρι το 2013.

Αναφορικά με το πως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν τη ζωή των γιατρών, ο Daniel Ghinn επισημαίνει τρεις τρόπους: διαμοιρασμός ιατρικών πληροφοριών για την εκπαίδευση, υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά, καθώς και ενημέρωση σχετικά με νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Πηγή

Διαβάστε επίσης:

Το όραμα της Microsoft για το μέλλον της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας

Έπαιζε κιθάρα ενώ του χειρουργούσαν τον εγκέφαλο – Man Plays Guitar While Surgeons Operate On His Brain! (Video)

The Surgeon Who Operated On Himself!

Advertisements

3 Responses

  1. […] Πώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν επηρεάσει το ια… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: