Ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας»

lik

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας» η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι:

«Χρειάζεται να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, να μην ακρωτηριάσουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους. Και για αυτό ακριβώς χρειάζεται να επεμβαίνει η Πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να αποκρούει τις όποιες κατεστημένες καταστάσεις ή ό,τι πάει να δημιουργηθεί είτε ως εναρμονισμένη πρακτική είτε ως προνόμιο».

Στη συνέχεια ο κ. Λυκουρέντζος γνωστοποίησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή για όλους. Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για εναρμονισμένες πρακτικές και θα υπάρξει ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι «η επιτυχία του όλου εγχειρήματος τόσο των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη χώρα, για την επιβίωση του εθνικού συστήματος υγείας όσο και της  πάταξης των νοσηρών φαινομένων, προϋποθέτει τη σύναψη της έντιμης, ειλικρινούς, αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας όλων των εταίρων που εμπλεκόμεθα στην υπόθεση αυτή. Πολιτική ηγεσία και εταίροι της υγειονομικής κοινότητας».

«Αυτό είναι το συμβόλαιο το οποίο πρέπει να μας δεσμεύει για να μπορέσουμε να πούμε ότι απαλλάξαμε πρώτα τον τομέα της υγείας από το βαρύ στίγμα που επιχειρούν κάποιοι να μας να μας συνοδεύει αλλά και τη χώρα γενικότερα», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

surlas

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γ. Σούρλας, στην ομιλία του, τόνισε ότι «Επιβάλλεται να θωρακίσουμε το χώρο της υγείας και να τον προστατεύσουμε από τους επίορκους, τους ασυνείδητους και τα πάσης φύσεως κυκλώματα που δεν ορρωδούν προ ουδενός, ακόμα και αν πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Όλοι αυτοί που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον ευαίσθητο αυτό χώρο, δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα στους λειτουργούς της υγείας που δίνουν αγώνες με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και που στέκονται απέναντι στον άρρωστο με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «Διαφάνεια δεν σημαίνει πως μερικοί μπορούν να κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπορεί ραδιοσκεύασμα  που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 €, να χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3300 €, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1087 €. Ή   αντίστοιχα ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 €, να το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3000 €, ενώ στο εξωτερικό να διατίθεται προς 1000 €. Και όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι προ εξαμήνου διαβίβασα στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά».

Τέλος, ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι «Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, θα μπορούσε να δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση».

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χριστίνα Λάμπρου

Διαβάστε επίσης:

Πόσα φάρμακα πούλησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες τα τελευταία 3 χρόνια – Οι πωλήσεις, τα χρέη και οι διαμαρτυρίες

Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικής Υγείας

Πώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν επηρεάσει το ιατρικό επάγγελμα

Γιατροί λένε “όχι” σε θέση στο ΕΣΥ παρά την υψηλή ανεργία

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: