Άμεση αποκατάσταση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης με κυφοπλαστική

9982a2c895ef3dc1f6894c00b832455b_XL

Άριστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των καταγμάτων (κυρίως οστεοπορωτικών) της σπονδυλικής στήλης έχει η εφαρμογή της κυφοπλαστικής και στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης ,όσον αφορά τον ισχυρό πόνο, ξεπερνά το 95% , ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται οριστικά και τα συνεπακόλουθα προβλήματα του ασθενούς όπως η αναπνευστική δυσλειτουργία, η καθήλωση στο κρεβάτι, η ψυχολογική κατάπτωση κ,λ,π.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου,( που είναι ελάχιστα επεμβατική και απαιτεί τομή στο δέρμα μόλις ενός χιλιοστού), στη χώρα μας παρουσιάστηκαν στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, τον περασμένο Ιούνιο.

«Η κυφοπλαστική «παντρεύει» την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας με την δεξιότητα και ικανότητα του νευροχειρουργού σπονδυλικής στήλης και έχει άριστα αποτελέσματα» αναφέρει ο νευροχειρουργός-χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης, Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα από το 2004 και προσθέτει:

«Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και απαιτεί χειρουργική τομή μόλις ενός χιλιοστού και νοσηλεία για τον ασθενή λιγότερο από 24 ώρες».

ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ :ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ

Πριν από την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται σε ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση (Αξονική- Μαγνητική Τομογραφία), προκειμένου να γίνει ακριβής καταγραφή του κατάγματος του σπονδύλου.

Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος χειρουργός από τομή ενός χιλιοστού στο δέρμα και με τη βοήθεια της ακτινοσκοπικής καθοδήγησης προσεγγίζει το κάταγμα. Με βελόνα εισάγει ένα ειδικό μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα το οποίο εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο. Ακολουθεί έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού στην κοιλότητα του σπονδύλου και το μπαλόνι απομακρύνεται.

«Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε κάταγμα σπονδύλου. Ο πόνος του κατάγματος υποχωρεί αμέσως. Ο ασθενής , μετά την επέμβαση, παραμένει για λίγο υπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης» τονίζει ο κ Πολυθοδωράκης και καταλήγει « Λίγη ώρα μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως και στο Νοσοκομείο παραμένει λιγότερο από 24 ώρες».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι ασθενείς έχουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% , ενώ με την κυφοπλαστική αντιμετωπίζουν και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που προκαλεί το κάταγμα του σπονδύλου .

Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσαχωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων . Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους ,πρέπει να αποφεύγοντα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα ( παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση) είναι αυτοί που μπορούν να επωφελούνται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Ηοστεοπόρωσηείναι χρόνια πάθηση τουμεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στις Η.Π.Α. το 29% των γυναικών, και το 18% των ανδρών ηλικίας 45-79 χρόνων παρουσιάζουν κάποιου βαθμού οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλει μία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 60-70 χρόνων και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80 ετών. Σήμερα στη Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50000.

Στις Η.Π.Α. έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης . Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη.

Όταν σε ένα σπόνδυλο συμβαίνει κάταγμα, το σύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο. Αυτά τα συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα κατάγματα αυτά αντιμετωπιζόντουσαν με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες Σπονδυλικής Στήλης.

Πηγή

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα;

Ποιες αρρώστιες μεταδίδει ο κάδος του πλυντηρίου;

Κορτιζόνη και Διατροφή – Cortisone and Nutrition

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες – 10 απλές συμβουλές

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: