Αυξάνεται η αυτοδιάγνωση των Ελλήνων ασθενών – Increase in Online Self Diagnosis

online-patients

Σημαντικά τα ευρήματα της νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την KΑΠΑ Research για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Στην έρευνα που διεξήχθη στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2013 συμμετείχαν 1227 απ’ όλη την Ελλάδα, υπεύθυνη της έρευνας ήταν η κυρία Έφη Σίμου, ενώ την εποπτεία είχε η καθηγήτρια του Toμέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της ΕΣΔΥ κυρία Αναστασία Ρουμελιώτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι Έλληνες ασθενείς δηλώνουν ιδιαίτερα ενημερωμένοι σχετικά με θέματα που αφορούν την υγεία τους.  Οι κυριότερες πηγές ενημέρωσης για τους ασθενείς είναι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, το 76% ενημερώνεται από τον γιατρό, το 53,5% από τον φαρμακοποιό, το 58,8% από ιστοσελίδες, το 25,4% από τα social media και το 24% από εφημερίδες.

Όπως φαίνεται, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν για το 58,8% των Ελλήνων, μια από τις βασικότερες πηγές ενημέρωσης για ιατρικά θέματα, ενώ έξι στους δέκα προχωρούν σε αυτοδιάγνωση βάζοντας τα συμπτώματά τους στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η αναζήτηση πληροφοριών από μη γιατρούς ενέχει κινδύνους, καθώς το 61,6% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έκαναν αυτοδιάγνωση μέσω Διαδικτύου, το 35,2% ότι έκαναν αυτοδιάγνωση με βάση τηλεοπτική εκπομπή  και το 34,2% δήλωσε ότι εμπιστεύονται διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο Ίντερνετ.

Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με τα θέματα υγείας που τους ενδιαφέρουν. Αξιοποιούν τη δυνατότητα της άμεσης και γρήγορης πρόσβασης σε δεδομένα, πληροφορίες και κοινότητες που έχουν σχηματιστεί από ασθενείς με κοινές αντιλήψεις και κοινά προβλήματα.

Ένα άλλο φαινόμενο που εμφανίζεται είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις συμβουλές και οδηγίες των επαγγελματιών υγείας. Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.

Πηγή

Related Links in English:

http://www.neurope.eu/article/self-diagnosis-increases-internet

http://www.newstouse.org/increase-in-online-self-diagnosis/

http://www.aviva.co.uk/health-insurance/home-of-health/health-of-the-nation-2013/self-diagnosis.html

http://www.privatemds.com/blog/news/self-diagnosis-are-you-a-cyberchondriac/

Διαβάστε επίσης:

Τα Social Media μπορούν να προβλέψουν την επιτυχία νέων φαρμάκων – Predicting Success for Tecfidera through Social Media Analysis

Πώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν επηρεάσει το ιατρικό επάγγελμα

Επαναστατική θεραπεία με παιχνίδια σε οθόνες αφής!

Το όραμα της Microsoft για το μέλλον της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας

Advertisements

One Response

  1. […] Αυξάνεται η αυτοδιάγνωση των Ελλήνων ασθενών – Increase in … […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: