Χρονογράφημα

«Η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς, η κρίση χαλεπή, η δε πείρα σφαλερή» 

(Ιπποκράτης)

imagesCA1TWGMH

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος έστω μία φορά στη δουλειά τους. Όλοι εκτός από τον ιατρό! Τι κι αν αισθάνεται εξουθενωμένος, στενοχωρημένος, αγχωμένος ή ακόμη και εκνευρισμένος…απαγορεύεται αυστηρώς να κάνει λάθος στη δουλειά του…ΠΟΤΕ…! Ούτε ένα! Επειδή όμως και οι ιατροί είναι άνθρωποι διαβάστε τι κατάληξη είχαν τα «μικρά» ατοπήματά τους εν ώρα εργασίας:

Ο Donald Church, 49 ετών, είχε όγκο στην κοιλιά του όταν έφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Washington Medical Center στο Σιάτλ, τον Ιούνιο του 2000. Όταν πήρε εξιτήριο διαπίστωσε ότι ο όγκος είχε φύγει – αλλά ένας μεταλλικός συσπειρωτήρας (ιατρικό εργαλείο) είχε πάρει τη θέση του.

a348_souvenir

Οι γιατροί τον ξέχασαν κατά λάθος στην κοιλιά του. Ευτυχώς, οι χειρούργοι αφαίρεσαν τον συσπειρωτήρα λίγο μετά την ανακάλυψή του, και έτσι ο Church δεν παρουσίασε τελικά προβλήματα στην υγεία του εξαιτίας αυτού του λάθους. Ο Church στάθηκε τυχερός μες την ατυχία του, καθώς το νοσοκομείο συμφώνησε να του καταβάλει ως αποζημίωση στον 97.000 δολάρια.

Το Φεβρουάριο του 1995 στο University Community Hospital στην Tampa ο 52χρονος Willie King μπήκε στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του. Όλα πήγαιναν καλά για την χειρουργική ομάδα έως την στιγμή που ανακάλυψαν ότι αφαιρούσαν το λάθος πόδι.

a348_leg

Ήταν όμως πολύ αργά. Ο άτυχος Willie King έχασε και τα δυο του πόδια σε εκείνο το χειρουργείο. Ως αποζημίωση το νοσοκομείο του κατέβαλε 900.000 δολάρια ενώ 250.000 πήρε και από τον υπεύθυνο χειρούργο.

Όταν η Nancy Andrews από το Commack της Νέας Υόρκης, έμεινε έγκυος με χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης σε κλινική της Νέας Υόρκης η ίδια και ο σύζυγός της ανέμεναν με αγωνία τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Όταν όμως γέννησε, με έκπληξη ανακάλυψαν ότι το παιδί ήταν αρκετά πιο σκούρο από ότι περίμεναν.

a348_invitro

Οι εξετάσεις DNA που έγιναν αποκάλυψαν ότι οι γιατροί χρησιμοποίησαν κατά λάθος το σπέρμα άλλου άνδρα για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια της Nancy Andrews. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Υπάρχουν αναρίθμητα περιστατικά όμοια με τα παραπάνω. Μερικά μάλιστα είχαν τραγική κατάληξη. Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 1 στους 16 χειρούργους στις ΗΠΑ σκέφτεται να αυτοκτονήσει λόγω ψυχοσωματικής εξουθένωσης, τότε προσωπικά αν βρεθώ στην άλλη άκρη του ατλαντικού και δω άσπρη ποδιά… τρεχάτε ποδαράκια μου!!!

Advertisements

One Response

  1. do you believe in miracles

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: