“Ωρολογιακή βόμβα” για τον ανθρώπινο οργανισμό η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Γεράσιμος Καρούσος
MD, MSc, MRCP (UK)
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

9_thump

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να εξελιχθεί η «εύκολη λύση» της αντιβίωσης που χορηγείται σε πολλές περιπτώσεις για ένα απλό κρυολόγημα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γεράσιμος Καρούσος.
«Κυριολεκτικά καταστρέφεται η φυσική ανοσία του ασθενούς. Μπορεί να έχει επιβλαβείς γαστρεντερίτιδες, ή  διάρροιες, όπως είναι για παράδειγμα η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, η οποία οφείλεται στην αλόγιστη χρήση αντιβίωσης και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών ειδών αλλεργιών», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό το μήνα παρατηρούνται πάρα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα. Αναφέρει ακόμη ότι  η αλόγιστη χρήση αντιβιώσεων έχει φέρει την Ελλάδα στη δυσάρεστη θέση να είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων, ενώ  χαρακτηρίζει τραγική την  διαπίστωση  ότι τα ισχυρότερα σκευάσματα και τα νεώτερα αντιβιοτικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται πρώτα σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ινδία και το Πακιστάν.

Εποχή εμβολιασμού για τη γρίπη αυτή που διανύουμε, με τις ιώσεις να καραδοκούν και λόγω των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας, και πολύς κόσμος βρίσκει την εύκολη λύση για γρήγορη ανάρρωση στα αντιβιοτικά.  Ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γεράσιμος Καρούσος  θα μας εξηγήσει για ποιους λόγους δεν πρέπει να καταφεύγουμε τόσο εύκολα σε αυτά.
Γεράσιμος Καρούσος
MD, MSc, MRCP (UK)
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Διευθυντής Παθολογίας Αθηναϊκής Mediclinic

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: