Δεύτερη Ιατρική Ολυμπιάδα 2013: Σε Έλληνες γιατρούς το πρώτο βραβείο

51946-114993

Δύο Έλληνες γιατροί συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας που πήρε το πρώτο βραβείο στη Δεύτερη Ιατρική Ολυμπιάδα και στην ειδικότητα «Ορθοπαιδική Χειρουργική». Η εργασία έχει τον τίτλο «Τα χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη είναι πολύ περισσότερα από όσο θα χρειαζόταν» (Operations in spinal surgery are not always needed. Do we operate more than we should?), εκπονήθηκε στη Γερμανία στα πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης και του Μάιντς και υπογράφεται από τους Konstantinos Kafchitsas (MD, PHD), Bjoern Habermann (MD, PHD), Fawad M Khan (MD, PHD) και Charalampos Matzaroglou (MD, PHD).

Στη Δεύτερη Ιατρική Ολυμπιάδα (Second International Medical Olympiad) συμμετείχαν 35 χώρες από όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και την Αυστραλία έως την Ινδία και τη Νότια Κορέα, καθώς βέβαια και 15 ευρωπαϊκές χώρες, με 5000 εργασίες και από όλες τις ειδικότητες της ιατρικής. Ο διαγωνισμός είχε προημιτελικά, ημιτελικό και τελικό, ο οποίος διεξήχθη στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013, υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Στον τελικό της Θεσσαλονίκης, μετά τους προκριματικούς γύρους (μετά από προτάσεις 40 ανεξάρτητων International Advisors), έφτασαν 40 εργασίες που διαγωνίσθηκαν για τα τελικά βραβεία, με βασικό κριτήριο βαθμολόγησης την πιθανή ευρύτητα της κοινωνικής επίδρασης που μπορεί να έχουν τα αποτελέσματα των εργασιών (social impact and social interest) καθώς επίσης και την πρωτοτυπία (prototype and originality) με συγκεκριμένο σύστημα βαθμολόγησης. Βραβεία υπήρχαν για τις βασικές επιστήμες αλλά και για όλες τις ειδικότητες της ιατρικής.

Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην εργασία που πήρε το «χρυσό» στην κατηγορία «Ορθοπαιδική Ιατρική» είναι ο Κωνσταντίνος Καυχίτσας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, και ο Χάρης Ματζάρογλου, επιμελητής της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής της Πάτρας και εκλεγμένος Επίκουρο Καθηγητή Ορθοπαιδικής στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Πάτρας, ο οποίος παρουσίασε και υποστήριξε την εργασία της ομάδος στον τελικό της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια ομάδα τελικά τα κατάφερε καλύτερα στη Δεύτερη Ιατρική Ολυμπιάδα, αφού στην πρώτη διοργάνωση είχε αποσπάσει -και πάλι για τα χρώματα της Γερμανίας- το αργυρό μετάλλιο. Να σημειωθεί πως στη Μοριακή Ιατρική βραβεύτηκε εργασία από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης για το πώς τα λαχανικά εμποδίζουν την καρκινογένεση, στη Βιοτεχνολογία, εργασία από αμερικανικά πανεπιστήμια για τη σχέση της ουσίας α – tubulin με τον καρκίνο των ωοθηκών, ενώ στη Βιοφυσική εργασία από πανεπιστήμιο της Ινδίας για την ευεργετική επίδραση της χαμηλής δόσεως ακτινοβολίας χ στον άνθρωπο.

Oι βραβευμένες εργασίες θα δημοσιευτούν προσεχώς σε ειδικό τεύχος στη σημαντικότερη ιατρική τράπεζα πληροφοριών και μελετών του PubMeD.

Related Link in English:

http://www.medolympicus.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: