Συμπεράσματα Συμποσίου: «The Thessaloniki – Moorfields revision course in Ophthalmology»

070913102536_A

Ελπίδες αποκατάστασης της όρασης στους τυφλούς δίνουν οι εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας, των βλαστοκυττάρων και η εμφύτευση μικροτσίπ, με τη γονιδιακή θεραπεία να είναι ήδη πραγματικότητα σε μια πολύ σπάνια κληρονομική οφθαλμική πάθηση, τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία παρατηρείται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προκαλεί τύφλωση.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του συμποσίου «The Thessaloniki – Moorfields revision course in Ophthalmology», ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Πάρης Τρανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Έχει βρεθεί ότι για τη συγγενή αμαύρωση του Leber ευθύνεται το γονίδιο RT65. Στην περίπτωση της πάθησης αυτής διορθώνεται το ελαττωματικό γονίδιο και στη συνέχεια γίνεται η θεραπεία με την έγχυση του διορθωμένου γονιδίου. Αυτή η θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε μια σειρά από περιστατικά με επιτυχία. Υπάρχουν όμως και άλλες κληρονομούμενες νόσοι, για τις οποίες συνεχίζεται η ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να βρεθούν τα γονίδια που ευθύνονται ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία. Οι έρευνες όμως προχωρούν με αργό ρυθμό» .

Εξάλλου, έχει πάρει έγκριση εφαρμογής στην Ελλάδα η εμφύτευση μικροτσίπ στην ωχρά κηλίδα που αποκαθιστά την όραση των τυφλών.

Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στη χώρα μας, γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Τρανός, αφενός κοστίζει 100.000 ευρώ και αφετέρου θα πρέπει να εκπαιδευτεί ο ασθενής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το μικροτσίπ.

«Ιδανικοί ασθενείς για την εφαρμογή του μικροτσίπ είναι αυτοί που έχασαν πρόσφατα την όρασή τους. Ο ασθενής που είναι πολύ καιρό τυφλός έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον και θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί ξανά. Προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η όραση είναι η λειτουργία του οπτικού νεύρου» επισημαίνει ο κ. Τρανός.

Τα βλαστοκύτταρα, προς το παρόν, έχουν εφαρμογή σε παθήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς, ενώ με αργά βήματα προχωρά η έρευνα προκειμένου να εφαρμοστούν και σε παθήσεις τους αμφιβληστροειδούς.

Στη διάρκεια του συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται από το οφθαλμολογικό κέντρο «Ophthalmica» της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, θα αναλυθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, όπως η γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, οι νέες τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς, θεραπεία με βλαστοκύτταρα, καθώς και οι τεχνικές βελτίωσης της όρασης με μικροτσίπ και εμφύτευση ενδοσκοπικών φακών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: