Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη 14 Νοεμβρίου 2013 – World Diabetes Day

slide-1-638

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14  Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την  αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να  ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το  θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το  πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί  να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη  είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και  να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα  φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι  επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα  εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την  προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά  της Ευρώπης.

Σχετικά

  • Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού  Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί  με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
  • Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη,  εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο  Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας  γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
  • Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από  κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της  ασθένειας.

Δωρεάν εξέταση για σακχαρώδη διαβήτη σήμερα

iatr01

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη 14 Νοέμβρη, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 – 17:00, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.

Η ανακοίνωση του Ιατρείου: “Η ανίχνευση του Σακχαρώδη Διαβήτη σε φαινομενικά μη νοσούντες πολίτες μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και προσυμπτωματικούς ελέγχους, είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί την εκτίμηση της ομάδας υψηλού κινδύνου που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, ώστε να αποκαλύψουμε τα περιστατικά εκείνα που διελαύνουν απαρατήρητα πριν προχωρήσουν και καταστρέψουν καρδιά, νεφρά, μάτια, αγγεία χωρίς επιστροφή.

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι το 5ο συχνότερο νόσημα. Επίσης, από τους 300 ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα από το Κοινωνικό μας Φαρμακείο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το 62% των ασθενών λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή κάνουν ινσουλίνη.
Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι πολίτες, που μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, αποκτούν τη δυνατότητα εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου του Διαβήτη, στον οποίο αλλιώς δε θα είχαν καμία πρόσβαση.
Γι αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό το screening που πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκστρατείας πρόληψης για την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Διαβήτη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ανίχνευση των πολιτών υψηλού κινδύνου”.

Tο κτίριο του Κοινοβουλίου είναι «ντυμένο» στο μπλε χρώμα του διαβήτη

64804f_4

Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί εφέτος τον Ελληνικό «κρίκο» στην παγκόσμια αλυσίδα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), και στην οποία συμμετέχει το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).

Από το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2013 το κτίριο του Κοινοβουλίου είναι «ντυμένο» στο μπλε χρώμα του διαβήτη και θα παραμείνει φωτισμένο μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου. Η Βουλή αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια και ιστορικά μνημεία που φωταγωγούνται παγκοσμίως, όπως είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο της Γερμανίας, η Όπερα του Σύδνεϋ στην Αυστραλία, το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στο λιμάνι της Κοπεγχάγης στη Δανία, ο Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή κλπ.

287067_makri%2013-11

Τη φωταγώγηση πραγματοποίησε η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μ. Μακρή, αρμόδια για τα θέματα του Σακχαρώδη Διαβήτη, από το Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι), στη λήξη Ενημερωτικής Εκδήλωσης με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης: Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μάστιγας του 21ου αιώνα». Η φωταγώγηση μεταδόθηκε ζωντανά στην αίθουσα μέσω δορυφόρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) κύριος Γεώργιος Πατούλης, διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και ΜΜΕ.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη, η κυρία Μακρή τόνισε ότι έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια, καθώς τα άτομα με διαβήτη ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια διεθνώς, αριθμός ο οποίος προβλέπεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία. «Στη χώρα μας οι διεγνωσμένοι διαβητικοί ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο», επεσήμανε η Υφυπουργός, «αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατά πολύ εάν συνυπολογίσουμε τα άτομα που δε γνωρίζουν το πρόβλημά τους».

«Από τις συνολικές δράσεις μας δε θα μπορούσε να λείπει η θέσπιση συνεργασιών με μεγάλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς», είπε η κυρία Μακρή, «όπως είναι το Ε.ΚΕ.ΔΙ., ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος, επί είκοσι και πλέον έτη, παρακολουθεί, καταγράφει και συντονίζει τις δράσεις κατά του σακχαρώδη διαβήτη».

Η κυρία Μακρή αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή του Ι.Σ.Α., ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου, με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 9:00 – 17:00.

«Πρέπει να εξάρουμε τη συνδρομή του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κυρίου Γεωργίου Πατούλη στην προσπάθειά μας, στην οποία ελπίζουμε ότι θα βρούμε συμμάχους και όλους τους υπόλοιπους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με το θέμα», κατέληξε η Υφυπουργός.

World Diabetes Day

wdd-bsl-logo

World Diabetes Day is observed on 14 November each year.

Between 2009 and 2013, education and prevention is the theme of World Diabetes Day.   Education and prevention is about knowing the warning signs and risks associated with diabetes, knowing who can help to manage and control diabetes and what to do if you are a sufferer.

Moreover, you’ll need to know about the different types of diabetes.  Type one, type two and gestational diabetes mellitus.

Type one is insulin-dependent, meaning that sufferers have to inject the insulin hormone into their bodies in order to produce what the body can’t.  A body without insulin mean blood glucose levels are heightened, and this leads to serious organ damage.

Type two is not insulin dependent, but does mean that you are likely to have high blood pressure and a decreased amount of insulin produced in the body.

Gestational diabetes sometimes occurs in pregnant women when the body is unable to produce enough insulin needed to get them through their pregnancy.

Education is particularly important as diabetes can affect all aspects of life.   The disease is life-long and requires many lifestyle adjustments to be made; diet, exercise and medication all needs to be monitored and altered.

In order to make the right decisions about behaviour when managing and living with diabetes, sufferers need to be correctly informed about the implications.

Poor diabetes education results in more chance of complications and less chance of leading a healthy life.

Being aware of risk factors such as obesity, glucose intolerance, lack of exercise and an unhealthy diet is important in the fight against further incidences of diabetes.   Those with these risk factors also need to look out for warning signs including tiredness, weight loss, increased thirst, blurred vision and lack of concentration.   Education is key to prevention.

World Diabetes Day also aims to change education worldwide so that it provides the information people need in order to live with the condition and treat it carefully.

Advertisements

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: