ΣΦΕΕ: «Στο κόκκινο» η φαρμακευτική περίθαλψη όλων!

logo_SFEE_GR

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, συνήλθε χθες εκτάκτως η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ (69 εταιρείες-μέλη: 31 ελληνικές & 38 θυγατρικές πολυεθνικών) και ομόφωνα κατέληξε στα εξής: Η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω αποσπασματικών, οριζόντιων, άδικων και εισπρακτικών μέτρων και όχι μέσω των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο ΣΦΕΕ με βαθύ αίσθημα ευθύνης ενημερώνει την κοινή γνώμη, ότι οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν φτάσει ήδη στο κόκκινο και για το λόγο αυτό ο εξωπραγματικός στόχος για περαιτέρω μείωση της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης για το 2014 στα 2δισ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία τους. Πρακτικά, ενδεχόμενη υιοθέτηση του στόχου αυτού οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών!

Το Υπουργείο Υγείας αντί για να προσανατολίζεται σε ανέφικτα σενάρια για οριζόντια μέτρα θα πρέπει έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2014 στα 2,25 – 2,3 δισ. ευρώ έτσι ώστε:

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες. Η τιμή κανενός φαρμάκου δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου να τιμολογηθούν το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου τα νέα σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία καθυστερεί σχεδόν 3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τιμολογήθηκαν στις 6 Αυγούστου και των οποίων η ένταξη στη θετική λίστα καθυστερεί χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία.

Να αυξηθεί η διείσδυση των φαρμάκων που έχουν τιμή χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς (off-patent & γενόσημα) στην αγορά οδηγώντας έτσι στην περαιτέρω εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη

Να επιταχυνθεί η άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων / registries

Ο ασθενής και ο Έλληνας πολίτης κάθε άλλο παρά ποτέ πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε απόφασης. Από την πλευρά μας, τα τελευταία 4 χρόνια το αποδείξαμε αυτό εμπράκτως με τις προτάσεις και πράξεις μας και μειώσαμε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περισσότερο από 50%, τη στιγμή που τα εκκρεμή χρέη του δημοσίου ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης:

Ανάδειξη νικητών του διαγωνισμού ΣΦΕΕ “INNOVATION PROJECT”

Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος ΠΕΦ: Όχι πειραματισμοί με τις τιμές των φαρμάκων

Γιώργος Πατούλης: “Να παραμένουν οι γιατροί στην πατρίδα και να ενισχυθούν τα νησιά μας”

Συνέντευξη Άδωνι Γεωργιάδη για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Βίντεο)

Advertisements

3 Responses

  1. […] Ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού περίθαλψης της χώρας, με 10 εκ ασφαλισμένους, βρίσκεται, υπό πλήρη έλεγχο και οι πληρωμές, προς τους παρόχους γίνονται πλέον τακτικότερα, αναφέρει ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί, τα φαρμακεία και οι εξετάσεις είναι διασφαλισμένες. «Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους με στόχο την αλύτερη εξυπηρέτηση τους. Τα σημερινά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την βοήθεια και την υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού. Διαβάστε επίσης: Υφυπουργός Υγείας σχετικά με την απεργία στον ΕΟΠΥΥ: “Oι πολίτες έχουν το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες Υγείας” ΙΣΑ: “Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται” Παρατείνεται η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως 9 Δεκεμβρίου ΣΦΕΕ: «Στο κόκκινο» η φαρμακευτική περίθαλψη όλων! […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: