Έως και 500 ευρώ το πρόστιμο για όποιον ανάψει τσιγάρο σε μαγαζί στις γιορτές

A-man-smokes-a-cigarette--006

Πρόστιμο που μπορεί να φτάνει έως και τα 500 ευρώ θα πληρώσει όποιος ανάψει τσιγάρο σε ταβέρνες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Το υπουργείο Υγείας με την επείγουσα εγκύκλιό του ζητά την «Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», έλεγχοι που αφορούν καταρχάς σε τρόφιμα και σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Επίσης, οι υγειονομικοί υπάλληλοι των περιφερειών θα επωμιστούν και τους ελέγχους για το κάπνισμα αλλά και για το αν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος.

Με εγκύκλιο της υφυπουργού Υγείας Ζέτα Μακρή ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι και τα συνεργεία θα επιβάλλουν πρόστιμα στους επιχειρηματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο του 2011 αλλά και στους ίδιους τους καπνιστές.

Σε όσους  καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Στη εγκύκλιο επισημαίνεται ότι : “Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: