Προς παράταση ώς τις 23 Δεκεμβρίου η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

apergia iatron eopyy
Εκκρεμεί το ραντεβού με Γεωργιάδη
Αθήνα

Τη συνέχιση της απεργίας ώς τις 23 Δεκεμβρίου εισηγήθηκαν οι σύλλογοι γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε Αθήνα και Πειραιά και την τελική απόφαση θα λάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία που θα συνεδριάσει την Τετάρτη ή, πιθανότατα, την Πέμπτη.
Από την πλευρά της η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία, καθώς έχει κοινωνικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί ο καθορισμός ραντεβού του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς, ώστε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός.

ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς: Σταματήστε την απεργία, έχει κοινωνικές επιπτώσεις

Στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η απεργία των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται η διοίκηση του οργανισμού, η οποία καλεί τους γιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν τη λειτουργία του ενιαίου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο Οργανισμός κάνει ακόμη μια έκκληση στους ιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, «από τις 1.102, εδώ και μήνες, προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), κατά το διάστημα της απεργίας ακυρώθηκαν οι 863, που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους. Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας, κάποιοι από αυτούς, χωρίς σύνταξη ή επίδομα».
Επίσης, σημειώνεται ότι «μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζονται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των Ατόμων με Αναπηρία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνουν τη χρονιά».
«Η κατάργηση κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις στο βωμό των κινητοποιήσεων, δεν μπορεί να είναι ανεκτή από την κοινωνία. Η περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: