«Μαύρη Τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το υπουργείο Υγείας

georgiadis-maliori

Αρνείται τις κατηγορίες η Πρόεδρος του Οργανισμού   

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδινή αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας ανακάλυψε «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη να παραιτηθεί, ενώ η ίδια η κ. Μαλλιώρη αποδίδει το αίτημα παραίτησής της στις κακές σχέσεις της με την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον ΟΚΑΝΑ είχε διατεθεί το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για να χορηγηθεί στα 73 κέντρα πρόληψης που διοικεί ο οργανισμός, ωστόσο αυτά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας, χρησιμοποιήθηκαν  ως «εσωτερικά δάνεια» και δε διατέθηκαν για τον αρχικό σκοπό τους. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πού τελικά διατέθηκε το ποσό.

Τις παρατυπίες και την κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ ανακάλυψε η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, έπειτα από έρευνα που διέταξε και περιελάμβανε τον έλεγχο των οικονομικών του οργανισμού από το 2009 έως σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο που Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν ήταν η κ. Μαλλιώρη. Σε δηλώσεις της σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, η κ. Μακρή ανέφερε: «Κάθε νέο έγγραφο είχε και διαφορετικό νούμερο, τα νούμερα κυμαίνονται από 1,8 εκατ. ευρώ έως και τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Μου δόθηκε απάντηση για προσωπικό εσωτερικό δανεισμό κάτι που απαγορεύεται». Συνεχίζοντας η κ. Μακρή εξέφρασε τη λύπη της για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τις αρνητικές εξελίξεις στον οργανισμό, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ακόμη η ελπίδα να δοθούν: «έστω και τώρα οι εξηγήσεις στον αρμόδιο Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Εμένα πάντως δεν μου δόθηκαν εξηγήσεις».

Από την άλλη πλευρά, η κ. Μαλλιώρη αρνήθηκε τα όσα της προσάπτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και απέδωσε το αίτημα για παραίτησή της στις κακές σχέσεις που έχει με την κ. Μακρή. Η κ. Μαλλιώρη πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την υφυπουργό ότι της ζήτησε εγγράφως να παρακάμψει πλειοδοτικό διαγωνισμό και να αναθέσει απευθείας την προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου. Αναλυτικότερα, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι: «Από τον Αύγουστο βγήκε δεύτερο γενόσημο στην Ελλάδα, και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Παρενέβη η κ. Μακρή ζητώντας μου εγγράφως να συνεχίζω την προμήθεια από την εταιρεία που προμηθευόμουν το σκεύασμα από το 2008 μονοπωλιακά. Ο υπουργός (σ.σ Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης) μου είπε ότι καλώς κάνω και κάνω διαγωνισμό». Παράλληλα, ανέφερε ότι: «Παρέλαβα το 2010 με έκθεση του κ. Ρακιντζή 37,5 εκατομμύρια χρέος. Και ευτυχώς που το έκανα» ενώ υπογράμμισε: «Από τότε που ανέλαβα, τον Μάρτιο του 2010, είναι όλα δημόσια, όλα αναρτώνται δηλαδή στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ. Και τα κέντρα πρόληψης απέκτησαν δικό τους κωδικό χρηματοδότησης, αποτέλεσμα επίμονων αιτημάτων μου στην κυρία Γεννηματά, που ήταν τότε στο υπουργείο». Κλείνοντας τόνισε ότι: «Έχω αποδεικτικά στοιχεία για το που πήγαν τα χρήματα, και είναι στη διάθεση όλων, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Δε θέλω να εντυπωθεί ότι είναι μια μάχη κυριών».

Στις 11:00 π.μ. έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη τύπου της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή κατά την οποία αναμένεται να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την κακοδιαχείριση του οργανισμού που πρόκειται να κατατεθούν στον Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ στις 13:00 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη τύπου της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη, στην οποία η κ. Μαλλιώρη θα παρουσιάσει τις επίσημες θέσεις του Οργανισμού και θα απαντήσει στις κατηγορίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΚΑΝΑ συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς το 2011 είχε προκύψει πάλι «μαύρη τρύπα» 37,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του οργανισμού με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η βιωσιμότητά του.

Πηγή

                       

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: