Η Μένη Μαλλιώρη (ΟΚΑΝΑ) απέρριψε τις κατηγορίες της Υφυπουργού Υγείας

menh malliorh

Απέρριψε τις κατηγορίες της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου της υφυπουργού Υγείας, στην οποία η Ζέτα Μακρή καταφέρθηκε εναντίον του ΟΚΑΝΑ.

Η κ. Μακρή χρησιμοποιώντας ασαφείς χαρακτηρισμούς, μπερδεύοντας έννοιες και συσκοτίζοντας τις πτυχές των γεγονότων περιέπλεξε περισσότερο παρά ξεκαθάρισε τα πράγματα. Αιτία, της επίθεση της υφυπουργού Υγείας φαίνεται να είναι η άρνηση της κ. Μαλλιώρη να συγκαταθέσει στην απευθείας ανάθεση για την προμήθεια φαρμάκου, όπως είχε αναγραφεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σε άρθρο στις 2/11.

Με έγγραφο που απέστειλε η υφυπουργός Υγείας στις 22/10 παρέτεινε την ισχύ της ήδη υπάρχουσας σύμβασης, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκου. Επιπλέον, σημείωνε πως έπρεπε να λάβει γνώση οποιασδήποτε σύμβασης προτού αυτή υπογραφεί. Σε έγγραφα που έφερε στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών», αποκαλύπτονται οι πιέσεις της κ. Μακρή προς την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ για απευθείας αναθέσεις. Οι πιέσεις αυτές μάλιστα προκάλεσαν την πρώτη παραίτηση της κ. Μαλλιώρη στις 4/11, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας.

Οι κατηγορίες της υφυπουργού

Η επίμονη άρνηση της κ. Μαλλιώρη οδήγησε την κ. Μακρή να διατάξει έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον της Διοίκησης του Οργανισμού. Η υφυπουργός Υγείας παρότι δε διέθετε αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια της διέταξε τη διενέργεια ελέγχου, παρά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν περί της καταλληλότητας του χρόνου.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υφυπουργός Υγείας δήλωσε πως ο έλεγχος πραγματοποιείται έπειτα από καταγγελίες στις οποίες έχουν προβεί οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού, καθώς και καταγγελιών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη σύμβαση που διατηρούσε με τον ΟΚΑΝΑ.

Σε συνέχεια των δηλώσεών της, η υφυπουργός φέρεται διατεθειμένη να καταφύγει στην Εισαγγελία. Παρά το γεγονός πως ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αποτέλεσμα, η κ. Μακρή έσπευσε να συγκαλέσει συνέντευξη τύπου «από φόβο να μη χαθούν στοιχεία», θεωρώντας πως αν καθυστερούσε θα ελέγχονταν και η ίδια.

Οι αναφορές της στη φερόμενη ως «μαύρη τρύπα» του Οργανισμού ήταν ασαφείς, εφόσον ούτε η ίδια ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια αν το ποσό που λείπει από τον ΟΚΑΝΑ ανέρχεται στα δύο, πέντε, οκτώ ή δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Την αδυναμία της αυτή να προσδιορίσει το ποσό απέδωσε στον έλεγχο, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Κλείνοντας, υποστήριξε: «Ας προστατεύσουμε την αξιοπιστία του ΟΚΑΝΑ. Θα μου επιτρέψετε να ανακοινώνω εκείνα τα οποία είναι επαρκώς τεκμηριωμένα με έγγραφα και τις υποψίες μου και τις υπόνοιές μου να τις κρατώ για τον εαυτό μου».

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Μένη Μαλλιώρη

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε και η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ διαψεύδοντας τις κατηγορίες της κ. Μακρή και απαντώντας και στα τρία μείζονα θέματα για τα οποία ελέγχεται. Όπως ανέφερε η ίδια, έχει ζητήσει ακρόαση τόσο από τις Επιτροπές Διαφάνειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όσο και συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, φορείς τους οποίους προτίθεται να ενημερώσει σχετικά με τα θέματα που έχουν ανακύψει. Επιπλέον, η ίδια έχει διαψεύσει επανειλημμένως την πληροφορία που φέρει τον υπουργό Υγείας να έχει ζητήσει την παραίτησή της.

Συγκεκριμένα, τα τρία μείζονα ζητήματα για τα οποία κατηγορείται η κ. Μαλλιώρη είναι: το θέμα της προμήθειας βουπρενορφίνης, η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και η τριετής σύμβαση μεταξύ ΟΚΑΝΑ και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ζήτημα της προμήθειας βουπρενορφίνης

Αρχικά, τον Αύγουστο του 2013 τιμολογήθηκε στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Δελτίο Τιμών του ΕΟΦ ένα δεύτερο γενόσημο βουπρενορφίνης. Το συγκεκριμένο σκεύασμα διέθετε άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ από το 2010. Η κ. Μαλλιώρη ενημέρωσε την προμηθεύτρια εταιρεία ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όφειλε να προβεί σε διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού. Τότε παρενέβη η υφυπουργός Υγείας, η οποία με δύο επιστολές προς την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ υπέδειξε ότι δεν πρέπει να διενεργηθεί διαγωνισμός, αλλά να παραταθεί η ήδη υπάρχουσα σύμβαση καθώς επικαλέστηκε έγγραφα του ΕΟΦ τα οποία χαρακτήριζαν ως επικίνδυνο το δεύτερο γενόσημο. Εντούτοις, τα έγγραφα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η κ. Μαλλιώρη να υποβάλλει την παραίτησή της στις 4/11, παραίτηση την οποία ο υπουργός Υγείας δεν έκανε δεκτή. Μετά την απόρριψη της παραίτησής της, η Πρόεδρος του οργανισμού υπέβαλλε επίσημο ερώτημα στον ΕΟΦ σχετικά με την επικινδυνότητα του δεύτερου γενόσημου. Στην απάντηση του ΕΟΦ καταγράφεται το ιστορικό κυκλοφορίας των σκευασμάτων βουπρενορφίνης, δίχως να αναφέρεται κάποιος κίνδυνος για το δεύτερο γενόσημο, παρά μονάχα γινόταν λόγος για τη χρήση όλων των σκευασμάτων σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης

Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ (2009-2013), τα Κέντρα Πρόληψης λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που τους αναλογεί, αφού πρώτα καταθέσουν τους οικονομικούς απολογισμούς που έχουν καταρτίσει. Ο ΟΚΑΝΑ δύναται να αποστέλλει στα Κέντρα μόνον τα χρήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, για τα οποία, βάσει της νομοθεσίας, δε χρειάζονται καταστατικά.

Το υπουργείο Υγείας έχει διαθέσει στον ΟΚΑΝΑ το ποσό των 2.518.000 ευρώ, το οποίο ο Οργανισμός δεν έχει αποδώσει ακόμη στα Κέντρα πρόληψης. Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν προϊόν οφειλής, αλλά αδιάθετους πόρους που ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει χορηγήσει είτε γιατί δεν έχουν αποσταλεί οι οικονομικοί απολογισμοί για να ελεγχθούν είτε γιατί ο Οργανισμός δεν έχει ολοκληρώσει τον αντίστοιχο έλεγχο των παραληφθέντων απολογισμών των Κέντρων. Το ποσό θα διατίθεται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση και έγκριση του απολογισμού των Κέντρων. Καθʼ όλη τη διάρκεια που το ποσό παραμένει αδιάθετο, ο ΟΚΑΝΑ που υποχρηματοδοτείται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και υπό το βάρος των ανελαστικών αναγκών όπως είναι φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εργοδοτικές εισφορές, αναγκάζεται να καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Επιπροσθέτως, ο Οργανισμός έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα αυτά που αντιμετωπίζει, έχοντας ζητήσει μάλιστα κατευθυντήριες προτάσεις για προτεινόμενες λύσεις πέραν του εσωτερικού δανεισμού.

H τριετής σύμβαση μεταξύ ΟΚΑΝΑ-ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με την τριετή σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ προβλεπόταν η αξιοποίηση από τον ΟΚΑΝΑ ενός ποσού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία 24 νέων Μονάδων Υποκατάστασης. Στη συνέχεια, ένα χρόνο αργότερα ο Οργανισμός είχε ιδρύσει συνολικά 31 νέες Μονάδες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεδρίασε στις 18 Μαΐου 2012, με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης το «αίτημα του ΟΚΑΝΑ για τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ». Ακολούθως, η κ. Μαλιώρη ενημερώθηκε προφορικά ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε:

α) να μη δεχθεί την πρόταση,

β) να καταγγείλει την Προγραμματική Σύμβαση,

γ) να αναθέσει στον Θ. Παπαδημητρίου, διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου και τέλος,

δ) να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί στον ΟΚΑΝΑ τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης, ενώ ταυτόχρονα ο Οργανισμός δεν έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου. Επιπλέον, ο ΟΚΑΝΑ έχει αποστείλει προς το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα σχετικά παραστατικά, ενώ παράλληλα δεν του έχει ζητηθεί να επιστρέψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα. Τέλος, ο ΟΚΑΝΑ από τον Ιανουάριο του 2013 έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2014.

Πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: