Ποιοι εξαιρούνται από το χαράτσι των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ

adonis

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάλουν όσοι έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν και χρειάζονται νοσοκομειακή πείθαλψη αφού κανονικά  και με το νόμο ισχύει το χαράτσι των 25 ευρώ για νοσηλεία στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ορισμένες όμως κατηγορίες ασθενών εξαιρούνται από την καταβολή αυτή.

Ποιές είναι αυτές οι κατηγορίες

Με εγκύκλιό του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνει τις διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ότι το μέτρο που περιλαμβάνεται στον νόμο 4093/12, ισχύει κανονικά. Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδη διευκρίνισε ότι τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλεια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε με έμφαση: “δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε”
Όπως προβλέπει η εγκύκλιο από 1ης Ιανουαρίου 2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.
Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόµενης καταβολής για το εξέταστρο’.
Εξαιρέσεις
Από την καταβολή εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών:
  • Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονοµικής αδυναµίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόµιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ)
  • Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
  • Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν πιστοποιηµένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ποσοστό αναπηρίας 80%
  • Για συγκεκριµένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούµενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρµογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις

Πηγή

Advertisements

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: