Σε λειτουργία η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ»

VARDINOGIANNI-ELPIDA

Δώρο ζωής σε δεκάδες μικρούς, αλλά και μεγάλους -στην ηλικία- ασθενείς, που αναγκάζονται να παλέψουν με σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως η λευχαιμία, δίνει ο Σύλλογος «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ», με τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η Τράπεζα, η οποία είναι συνδεδεμένη με τις πλέον αναγνωρισμένες Τράπεζες Εθελοντών Δοτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα. Η λειτουργία της έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα. Στην Τράπεζα έχουν ήδη εγγραφεί 1.000 εθελοντές δότες. Στόχος είναι να γίνουν 100.000 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Την έναρξη λειτουργίας της ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του γνωστού καρδιοχειρουργού κ. Μαγκντί Γιακούμπ.
Η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε παράλληλα την έναρξη μεγάλης εκστρατείας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι δότες και απηύθυνε εθνικό κάλεσμα. Ήδη η πρώτη δωρεά 58.000 ευρώ βρίσκεται στα ταμεία της Τράπεζας. Σύμφωνα με την κυρία Βαρδινογιάννη, το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό, κυμαίνεται από 15.000- 30.000 ευρώ, ποσό αβάσταχτο, και για τους πολίτες και το ασφαλιστικό σύστημα.
Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών, απαιτείται μία μικρή ανώδυνη διαδικασία. Όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης, θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για την λήψη του μοσχεύματος και αμέσως μετά ο εθελοντής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην εργασία του. Δότης μπορεί να γίνει ο καθένας ηλικίας 18-45. Να σημειωθεί ότι μόνο ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του.
«Ένα μικρό θαύμα όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για την ίδια την χώρα ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο που όλοι γκρινιάζουν», είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «η σημερινή Πρωτοβουλία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναι πραγματικά κάτι που έλειπε. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο, και παιδιά και ενήλικες. Το υπουργείο Υγείας είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με ό,τι μας ζητηθεί, για να είναι – όσο γίνεται – πιο επιτυχημένη».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Εμμανουήλ Παπασάββας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και στα οφέλη της λειτουργίας της Τράπεζας, ενώ ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, ενημέρωσε για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί όποιος επιθυμεί να γίνει δότης. Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 23 εκατομμύρια δότες. Η χώρα η οποία βρίσκεται εξαιρετικά μπροστά στο θέμα αυτό _ σημείωσε _ είναι η Κύπρος με 130.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών, και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα δεν λείπει η ευαισθησία αλλά η ενημέρωση. Στην χώρα μας πραγματοποιούνται 80 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων που κοστίζουν 1,8 εκατ. ευρώ».
Ο διάσημος καρδιοχειουργός Μαγκντί Γιακούμπ, επεσήμανε ότι είναι προνόμιο και τιμή να βρίσκεται σήμερα στην παρουσίαση της Τράπεζας την ιστορική αυτή ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν δώρο ζωής και ελπίδας, ενώ χαρακτήρισε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ηγέτη σε θέματα ανθρωπισμού.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι:

«κα Βαρδινογιάννη θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή πρόσκληση. Με τις θεραπείες που δίνετε σε πολλά παιδιά, τρόπον τινά θεραπεύετε και τη χώρα από αυτή την εικόνα της συνεχούς μιζέριας που μας αρέσει να βγάζουμε προς τα έξω, ότι δηλαδή δεν είναι όλα μαύρα αλλά υπάρχουν και πράγματα φωτεινά τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ως παράδειγμα. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι εξαιρετική. Εγώ τυγχάνει να είμαι εθελοντής-δότης εδώ και πολλά χρόνια.

Πιστεύω ότι έχουμε την καλύτερη συνεργασία με τον ΕΟΜ, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω. Αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ακούτε στις ειδήσεις και κάνουν τόσο μεγάλη φασαρία, το επόμενο νομοσχέδιο θα έχει όλες τις ρυθμίσεις που μας έχει ζητήσει ο ΕΟΜ για το θέμα του εκσυγχρονισμού και του θεσμικού πλαισίου των μεταμοσχεύσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός.

Σωστά επισημαίνετε ότι δεν είναι θέμα ελλείμματος ευαισθησίας η εικόνα ότι η χώρα είναι πίσω αλλά είναι έλλειμμα ενημερώσεως και -αν θέλετε- εμπνεύσεως του κόσμου για το πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό το πράγμα. Και είναι δική μας ευθύνη να καταφέρουμε να το κάνουμε σαφές σε όλους. Γιατί οι Έλληνες ως λαός είμαστε λαός που δίνει, αν πειστεί ότι αυτό που κάνει είναι σπουδαίο και είναι για το καλό. 

Η σημερινή Πρωτοβουλία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναι πραγματικά κάτι που έλειπε. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο -και παιδιά και ενήλικες. Το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με ό,τι μας ζητηθεί, για να είναι -όσο γίνεται- πιο επιτυχημένη.

Και θέλω επί τη ευκαιρία, μια και αναφερθήκατε προηγουμένως στις συνεργασίες που έχετε εγκαινιάσει με διάφορες χώρες του πλανήτη για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γνώσεων και ένωσης δυνάμεων, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, να συγχαρώ για αυτό και τον Διοικητή. Άλλωστε στην πρόσφατη διαδικασία αλλαγής των διοικήσεων κρατήσαμε τον κ. Διοικητή εδώ, γιατί θεωρούμε ότι κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει αυτή τη δουλειά, να την κάνει ακόμα περισσότερο.

Κατά συνέπεια, παρόλο που η σημερινή ημέρα είναι πολύ δύσκολη, ήθελα να ήμουν παρών εδώ γιατί θέλω να είναι σαφές ότι το Υπουργείο Υγείας, η ελληνική Πολιτεία, ο Πρωθυπουργός, που είναι απολύτως ενήμερος, είμαστε απολύτως μαζί σας σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θερμά συγχαρητήρια και ό,τι χρειαστείτε, μη διστάσετε».    

 

Μετά το τέλος των ομιλιών, έγινε η παρουσίαση των δύο πρώτων τηλεοπτικών ενημερωτικών μηνυμάτων για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μέσα από τα οποία ο Αγγελιοφόρος της Ελπίδας κ. Σάκης Ρουβάς καλεί το κοινό να συμβάλλει στο νέο όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: