Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενίσχυση μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας στην Κεφαλονιά

kefalonia earthquake

Η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μ. Μακρή, ανταποκρίθηκε στην προσφορά της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων η «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και της ΑμΚΕ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω φορείς –σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές- προχωρούν:

α) στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό,

β) στην κινητοποίηση του εθελοντισμού για παροχή βοήθειας στα θέματα ψυχικής υγείας και

γ) στο συντονισμό της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος, με τις δομές Ψυχικής Υγείας  στην Κεφαλονιά

 Το Υπουργείο Υγείας ενισχύει τα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στο νησί της Κεφαλονιάς, τόσο ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού όσο και ως προς την ποιότητα των τροφίμων και τους όρους υγιεινής των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Με σκοπό να εντατικοποιήσει τα μέτρα ελέγχου που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μ. Μακρή, υπέγραψε δύο σχετικές εγκυκλίους, η πρώτη σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και η δεύτερη σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγιεινής των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, στα οποία θα φιλοξενηθούν πληγέντες ή άτομα, τα οποία θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για συνδρομή και βοήθεια.

Στις ως άνω εγκυκλίους υπογραμμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του. Επιπλέον, επισημαίνεται για μια ακόμα φορά η σημασία της προσωπικής υγιεινής των χειριστών των τροφίμων και των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παρασκευής και διάθεσης των τροφίμων, ιδιαίτερα δε των ευαλλοίωτων. Τέλος, παρέχονται οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πλοία της περιοχής, αλλά και για την εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, η υγειονομική επιτήρηση διενεργείται με πνεύμα συνεργασίας και απόλυτο συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, με σκοπό την αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Επιμέλεια: Χριστίνα Λάμπρου

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: