Διευκρινίσεις Άδωνι για τα 5 ευρώ

adonis-georgiadis-eisitirio-ton-5-euro

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ερ. Δημοσιογράφου: Έχουμε κάτι καινούργιο με το 5ευρο; Θα ισχύσει; Πότε και εάν θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχει θέμα 5ευρου αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν υπήρχε για τις 20 Μαρτίου. Μέσα στο νόμο για το ΠΕΔΥ έχουμε προβλέψει μεταβατικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τη λειτουργική ένωση των δύο συστημάτων. 5ευρο ίσχυε και ισχύει με το νόμο του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά κέντρα και στα Κέντρα Υγείας.

Ερ. Δημοσιογράφου: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην εφαρμόζεται, να μην πληρώνουν όσοι πηγαίνουν μόνο για συνταγογράφηση στα νέα Πολυϊατρεία;

Το νέο σύστημα προσθέτει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού όπως και περίπου 2.500 επιπλέον συμβεβλημένους. Άρα η λογική του είναι η συνταγογράφηση να γίνεται έξω από τα Πολυϊατρεία –δωρεάν- και όχι μέσα στα πολύ-ιατρεία. Τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία θα διαμορφωθούν μετά από έξι μήνες και αφού θα έχει γίνει η συνένωση των παλαιών μονάδων, έχουν σκοπό να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες. Εκεί θα υπάρχει προφανώς και το εισιτήριο.

Ερ. Δημοσιογράφου: Οπότε δεν θα υπάρχει εξαίρεση για το εισιτήριο; Γιατί κάποιος μπορεί να συνταγογραφήσει εκεί, όπως έκανε στο παρελθόν.

 Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε το περιθώριο να δούμε πως θα ισορροπήσει το σύστημα. Εάν δεν δούμε πως θα ισορροπήσει το σύστημα, κάθε άλλη συζήτηση είναι πρώιμη. Και αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτή η φασαρία τώρα. Πρώτα να φτιάξουμε το σύστημα να λειτουργεί, θα δίνουμε τις δωρεάν υπηρεσίες για την συνταγογράφηση και την εξέταση από τους συμβεβλημένους και τον οικογενειακό γιατρό στους ασφαλισμένους μας και αφού το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, θα δούμε τι θα κάνουμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: