Δωρεάν εξετάσεις στη «Γιορτή Καρδιάς»

giorti kardias

Τη «Γιορτή της Καρδιάς» φιλοξενεί από τις 9 π.μ. η πλατεία Αριστοτέλους.

Παρέχεται στους πολίτες η ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου, μετρήσεις πίεσης, βάρους και δείκτη αναλογίας μέσης -γοφών και παράλληλα να ενημερωθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου της αθηροσκλήρωσης.

Η «Γιορτή της Καρδιάς» διοργανώνεται από τη Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ), στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί από 13-15 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Το υλικό που θα συλλεχθεί στη Γιορτή της Καρδιάς, με τη συναίνεση των πολιτών, θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από την ΕΑΒΕ, μαζί με άλλες 15.000 δείγματα που έχει στη διάθεσή της, για να γίνει μια μεγάλη μελέτη για τους παράγοντες κινδύνου αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξετάσεις στο πλαίσιο της “Γιορτής της Καρδιάς” δεν χρειάζεται να προσέλθουν νηστικοί, όπως αναφέρει το Α8θηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρο της ΕΑΒΕ Απόστολο Ευθυμιάδη, οι τιμές της ολικής χοληστερίνης δεν επηρεάζονται άμεσα από το φαγητό, επηρεάζονται όμως οι τιμές του σακχάρου και των τριγλυκερίδιων.

Εφόσον ο πολίτης δηλώσει τι έχει φάει οι γιατροί θα μπορέσουν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Οι επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Ευθυμιάδης.

Οι παράγοντες κινδύνου της αθηροσκλήρωσης είναι η αυξημένη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, το αυξημένο σάκχαρο, η αρτηριακή υπέρταση, το αυξημένο σωματικό βάρος, το στρες, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης ενώ οι επιπλοκές της στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αγγειοπάθεια.

«Στη Σκανδιναβία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ με την απαγόρευση του καπνίσματος και με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής κατάφεραν να μειώσουν τα ποσοστά θανάτων από τις επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης. Στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου και τις επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης γιατί έχουμε υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και καπνιστών» ανέφερε ο κ Ευθυμιάδης.

Σήμερα τα φάρμακα που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου αθηροσκλήρωσης είναι σχετικά αθώα και εφόσον
χρησιμοποιούνται σωστά έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Εκτός από τα φάρμακα όμως υπάρχουν και τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο.

Πρόκειται για τροφές εμπλουτισμένες σε φυτόλες και στανόλες που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την χοληστερίνη σε ποσοστό από 10 έως 18%. Οι τροφές αυτές ενδείκνυνται κυρίως για άτομα που έχουν οριακά υψηλές τιμές χοληστερίνης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: